Днес ви срещаме с Ваня Висарионова, която познаваме от сайта .

...
Днес ви срещаме с Ваня Висарионова, която познаваме от сайта .
Коментари Харесай

Какво е ресторативно движение и защо става все по-популярно у нас?

Днес ви срещаме с Ваня Висарионова, която познаваме от уеб страницата. Ваня е създала, взаимно с Маги Пашова, стратегии, ориентирани към дамите, които желаят да поставят осъзната грижа за себе си. Едната е „ ” – стратегия за майки, за възобновяване след бременност и раждане. Другата е предопределена за всички девойки, които работят в офис – можете да си я поръчате изцяло гратис от сайта .

Ваня е приключила НСА „ Васил Левски ” с учителски профил и състезателен мениджмънт. След това продължава образованието си във Висшето немско спортно учебно заведение в град Кьолн, където взима магистърска степен „ Спорт за всички ”. От една година е сертифициран експерт по ресторативно придвижване. Има лично спортно студио, където води гимнастика за бременни, по-късно оказва помощ на майките да влязат по-бързо във форма след раждането и има класове по ресторативно придвижване.

Ваня ни разказа подробно какво тъкмо съставлява набиращото все по-широка известност ресторативно движение и научихме какви са тайните на стройната фигура.



Здравей, Ваня. Благодаря ти доста, че ще ни разкажеш повече за ресторативното придвижване. Какво тъкмо съставлява то?

В едно изречение:

Ресторативното придвижване е цялостна система за възобновяване естествената стойка на тялото.

А в този момент и в доста фрази...  Ресторативното придвижване е метод на живот. Запознах се с него, когато аз самата бях бременна преди 8 години. Създадено е от Кейти Боуман, биомеханик и лекар, която живее и практикува в Съединени американски щати. В щатските университети е наложително да спортуваш, до момента в който учиш. По време на своето следване Кейти е имала часове по пилатес, плуване, фитнес и други и около тях е решила освен да ги практикува като занимание, само че и да стане самата тя треньор.

Работейки с хора и имайки знанието от биомеханика, анатомия, физиология, Кейти стартира да прави връзка сред изкривяванията на хората, техните травми, недоволства и болежки. Установява, че хората със сходни изкривявания имат сходни болести. Например хората с лордоза (прекалено огромна извивка в долната част на гърба) имат проблеми с тазовото дъно; хората с кифоза (прекалено огромна извивка в горната част на гърба – изгърбване) имат проблеми с щитовидната жлеза. И по този начин основава една цялостна система за възобновяване на естествената стойка на тялото за минимално изхабяване на ставите и сухожилията и подкрепяне работата на всички органи в тялото.

Ще ви дам образец с кола. Ако единствено дясната гума на колата ви е леко разбалансирана и отива вдясно, това ще докара до ненужно и по-бързо изхабяване на гумата, само че също така до разбалансиране и в останалите три гуми. Същото е и с нашето тяло. Ако единствено една дребна част от него не си е на мястото, това оказва въздействие върху цялото тяло. Например ако имате навика да ходите със стъпала, разтворени на открито, това води до завъртане на подбедрицата и на бедрото във вътрешността. Което пък оказва въздействие на цялата верига нагоре в тялото.

Звучи по този начин, все едно всички сме криви и имаме потребност от „ указания за приложимост ”...

Да, в действителност звучи по този начин. Проблемът идва оттова, че водим извънредно обездвижен метод на живот. И не приказвам единствено за възрастните, говоря и за децата. Представи си по какъв начин са живели твоите баба и дядо и какво детство са имали и изобщо каква бременност са имали техните майки и какво е в този момент. В последните години от ден на ден се заседяваме и столът се отпечатва в нашето тяло, колкото и да не ни се има вяра.

Тялото ни се приспособява към това, което вършим най-често!

Представи си, че имаш навика да носиш чанта на едно рамо. Обикновено постоянно носим чантата по един и същи метод. Всеки ден, дни и часове наред. Несъзнателно държим рамото по-високо, с цел да не падне чантата. Това задържане на рамото в избрана позиция води до деформиране. Мускулите запаметяват тази позиция на тялото и остават като „ замръзнали ” там.



Представи си в този момент същото нещо със седенето на стол. Седим в стол още от утробата на мама, тъй като тя е седяла доста. След това ни слагат в столче за кола, по-късно седим на прекрасен стол за хранене на масата на огромните, по-късно седим в детската градина, седим в учебно заведение, в университета, в кола, в офиса... едно безпределно седене. Телата ни се приспособяват към това седене, мускулите се приспособяват към позицията и това води до изкривявания. 

И какво е решението? Все отново всекидневието ни изисква да седим. Да се върнем назад на село ли?

Решението преди всичко е
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР